2012. május 13., vasárnap


Vargánya – szezonnyitó

Hála az elmúlt napok csapadékának, megjelent a piacon „a vargánya”. Ilyen gomba persze nincs, az árusok ezt ki is használják. Ha a rendszertan felől közelítjük meg, a bazídiumos gombák közül a tinórugombák rendjének számos faja jön szóba. A baj ezzel csak az, hogy a piacon előszeretettel árusítják a csekély élvezeti értékkel bíró (ugyanakkor tényleg ehető) tinóruféléket is vargánya néven. A csapdát elkerülhetjük, ha az árust megkérjük a gombaárusító engedély megmutatására. Ezen a gomba neve is szerepel, vagyis tettünk egy lépést a bepalizásunk ellen. Fontos még, hogy nem csak mi vagyunk ínyencek. Azok a kukacok is. A kalap kukacossága szemmel látható, de ugyanez előfordul a tönk esetében is, ami kívülről nem mindig fedezhető fel. A tönk nyomkodásával ez könnyen tesztelhető. Az egészséges tönk ruganyos, a kukaccal átjárt porózus, behorpad a kezünk alatt. Ha ilyet találunk, az alkupozíció, vagy indíték a szomszéd árus vizitálására. Ilyen alapon válogatva sikerült a hétvégén kisebb vargánya mennyiséghez jutnom, felvezetésként következzen két egyszerű recept, idén bizonyosan nem az utolsók. Talán nem tévedek nagyot, ha a felhasznált egyedeket az ízletes vargánya rendszertani besorolással illetem.

Vargányás kosár

Szemben a kucsmagombás változattal, a vargánya erős illata, domináns íze miatt a töltelék vivőanyagai szelídíthetők. A vargánya ízvilágához viszont remekül illik a kecskesajt, megjelenítettem a töltelékben. Vendégség lévén – heten voltunk, mint a gonoszok – hasonló számú kosár készült. Ehhez 30 dkg vargányát kockázok, vajon, só, bors, friss kakukkfű társaságában pirítok. 

Vargánya pirítás.

Amíg hűl, 5 dkg friss kecskesajtot összetörök, ráütök egy egész tojást, összekeverem 1 dl tejföllel. Mehet hozzá a gomba. Muffin formát vajazok, réteslapokból megfelelő méreteket szabok, vajazom. Egy formába két réteslapot helyezek, a másodikat 90 fokkal elforgatva. Elosztom a gombás tölteléket, óvatosan hőkezelem (150 °C, 20 percig). Tökéletes előétel, fajsúlyosabb fehér bort kíván. 

Vargánya kosár.

Vargányás saláta málnával (kétszemélyes adag)

A fenti szállítmány néhány darabját tettem félre ehhez az előételhez. Midössze 3, kisméretű, egészséges vargányát használtam. Néhány mm vastag szeleteket vágva kevés olivaolaj társaságában felforrósított grill serpenyőben két percig sütöm, félreteszem pihenni. Ezalatt maroknyi ruccolát és maroknyi vegyes zöldsalátát vegyítek, jó minőségű olivaolajjal meglocsolom. Tányérra pakolom, a tetejére a kihűlt gomba, néhány szem málna, pár csepp balzsamecet és parmezán forgács kerül. Só ízlés szerint, mi elhagytuk. Friss barna kenyér az ízorgiát tovább fokozza, kísérője pedig nem lehet más, mint egy jó rosé…

 Vargányás saláta málnával.

Alapötletek a legjobb gombás blogról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése