2012. május 7., hétfő


Szilikonos spenót

Egyik kedvenc zöldem, a spenót második helyre szorult. Mert a szilikon mindent visz. A szilícium és oxigénatomok megfelelő összekapcsolásával ugyanis csodákat lehet művelni. Az anyag rugalmas, állaga az olajtól a ruganyosig terjed, hőre széles határok közt érzéketlen. Orvosi használata sem korlátozódik a keblek emelésére, nagyobbítására, lehet belőle pl. kontaktlencse is. A gasztronómiában inkább hőállósága miatt kedvelik, szilikon muffin formáimat spenóttal avattam fel.Az ételt akár pudingnak is nevezhetjük.

Spenót puding (papíron hatszemélyes adag, előételnek hihető, mi hárman bepucoltuk)

10 dkg spagettit al dentére főzök, leszűröm, lecsepegtetem, félreteszem. 4 dkg vajon 2 gerezd, szeletelt fokhagymát, 3 darab, karikázott zöldhagymát izzasztok. A szokásos fokhagyma illat érkeztével rádobok 40 dkg szálazott, mosott, szárított spenótot. Sózom, borsozom, a szokásos szerecsendió sem marad el. A levelek fonnyadtával az esetlegesen keletkezett leveket elöntöm. Amíg hűl, felverek 8 egész tojást, só, bors ide is dukál. Hozzálöttyintek 2 dl főzőtejszínt, összekeverem. A tojásmasszát a kihűlt spenóthoz öntöm, belecsúszik a tészta, összekeverem. Dobok hozzá 3 dkg pirított fenyőmagot, reszelek bele 5-5 dkg cheddart és jóféle parmezánt. Fakanállal igyekszem relatíve homogenizálni a keveréket. A kivajazott, nagyobb formátumú muffin formákban szétterítem (kb. 6 forma telik meg). 

Szilikon betöltve.

Az előmelegített sütő hőfokát 180 °C-ra optimalizálom. Tepsi aljára forró vizet öntök, belehelyezem a formákat (a víz a massza kb. feléig érjen). 30-35 perc a sütőben, tűpróba jelenti a biztos sikert. A végén 5 perc erejéig a hőfok fokozható, kis pirulás a massza tetején nem árt. Amint elkészült, 10 percet pihentetem (a szilikon hőtartásban is jeleskedik), majd tányérra borítom. A tetejére jöhet kevés frissen őrölt bors, kakukkfű. Az egyik legkedveltebb harmóniám (spenót, fokhagyma, szerecsendió) itt sem hagy cserben:-).


 Spenót puding.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése