Szilikonos spenót
Egyik kedvenc zöldem, a spenót második helyre szorult. Mert
a szilikon mindent visz. A szilícium és oxigénatomok megfelelő
összekapcsolásával ugyanis csodákat lehet művelni. Az anyag rugalmas, állaga az
olajtól a ruganyosig terjed, hőre széles határok közt érzéketlen. Orvosi
használata sem korlátozódik a keblek emelésére, nagyobbítására, lehet belőle
pl. kontaktlencse is. A gasztronómiában inkább hőállósága miatt kedvelik,
szilikon muffin formáimat spenóttal avattam fel.Az ételt akár pudingnak is nevezhetjük.
Spenót puding (papíron hatszemélyes adag, előételnek hihető,
mi hárman bepucoltuk)
10 dkg spagettit al dentére főzök, leszűröm, lecsepegtetem,
félreteszem. 4 dkg vajon 2 gerezd, szeletelt fokhagymát, 3 darab, karikázott
zöldhagymát izzasztok. A szokásos fokhagyma illat érkeztével rádobok 40 dkg
szálazott, mosott, szárított spenótot. Sózom, borsozom, a szokásos szerecsendió
sem marad el. A levelek fonnyadtával az esetlegesen keletkezett leveket
elöntöm. Amíg hűl, felverek 8 egész tojást, só, bors ide is dukál. Hozzálöttyintek
2 dl
főzőtejszínt, összekeverem. A tojásmasszát a kihűlt spenóthoz öntöm,
belecsúszik a tészta, összekeverem. Dobok hozzá 3 dkg pirított fenyőmagot,
reszelek bele 5-5 dkg cheddart és jóféle parmezánt. Fakanállal igyekszem
relatíve homogenizálni a keveréket. A kivajazott, nagyobb formátumú muffin
formákban szétterítem (kb. 6 forma telik meg).
Szilikon betöltve.
Az előmelegített sütő hőfokát
180 °C-ra optimalizálom. Tepsi aljára forró vizet öntök, belehelyezem a
formákat (a víz a massza kb. feléig érjen). 30-35 perc a sütőben, tűpróba
jelenti a biztos sikert. A végén 5 perc erejéig a hőfok fokozható, kis pirulás
a massza tetején nem árt. Amint elkészült, 10 percet pihentetem (a szilikon
hőtartásban is jeleskedik), majd tányérra borítom. A tetejére jöhet kevés frissen
őrölt bors, kakukkfű. Az egyik legkedveltebb harmóniám (spenót, fokhagyma,
szerecsendió) itt sem hagy cserben:-).
Spenót puding.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése