Szegfű, a megunhatatlan
A szegfűgomba a legillatosabbak közé tartozik, a szedéstől
eltekintve dolgozni is könnyű vele. A dömpinggel betelni nem tudva következzen
újabb két recept. A gomba tisztításáról még nem esett szó. Számomra ez
végtelenül egyszerű, tálcára kiborítva csak a fűszálakat, nagyobb
szennyeződéseket és az árus által behelyezett – nyilván design elemként
szereplő – petrezselymet távolítom el. A mosást mellőzöm, az ízanyagok jelentős
részét kioldja, a gomba pillanatok alatt nedvességet szív magába, törik és így
már pirítani sem lehet.
Szegfűgomba leves kaporral (négyszemélyes adag)
A gomba fűszeres illata a petrezselyem mellett a kaporral is
harmonizál, ezen alapul a következő kreáció. Két zöldhagymát karikázok, vajon
átforgatom, rádobok 25 dkg gombát, sózom, borsozom, fedő alatt 5 percig párolom
(ha a gombák nagyobbak, szárukat kitépem, mert nehezen puhul). Kerül rá egy
marék zöldborsó, kicsit izzasztom, felöntöm csirkealaplével (6-7 dl), felforralom, galuskát
szaggatok bele (1 tojásból), tejföllel behabarom (kispohár, benne teáskanál
liszt). Amint újra forr, lezárom a lángot, durvára vágott friss kaprot
szórok hozzá. Tálalás után néhány csepp
jó minőségű olivaolajjal díszítem. Kaporkerülőknek is ajánlott!
Szegfűgomba leves kaporral.
Szegfűgombás clafoutis (előétel, négyszemélyes adag)
Nem, nem elírás, a clafoutis természetesen desszert. Neve
alapján eredete sem kétséges, Franciaországból, Limousin megyéből származik.
Egyszerűsége ellenére magába olvasztja a pite, palacsinta, gyümölcsös piskóta
előnyös tulajdonságait. A szó eredeti jelentése „megtölteni”, magyarul tejes
pitének hívhatjuk. Az eredeti recept magozatlan fekete cseresznyével készül, de
a felhasználható gyümölcsöknek csak a fantázia szab határt. Készíthető sósan
is, amit alant én is próbálok meglovagolni.
Három szál, termetesebb zöldhagymát karikázok, vajon átforgatom, 30
dkg gomba, só, bors társaságában pirítom, a keletkező levet elpárologtatom. A gomba annyira illatos volt, hogy
hosszas tanakodás után eltekintettem a zöldfűszerektől, de kevés petrezselymet
és kakukkfüvet elviselhet. 2
tojást 2 dl
tejjel habosra keverek, sózom, borsozom. 10 dkg liszthez 1 mokkáskanál sütőport vegyítek,
összedolgozom a tejjel, tojással.
Gombás clafoutis, sütésre várva.
Kerek, 20-22 centis piteformát vajjal
kikenek, belezúdítom a tésztát, elosztom rajta a gombát és középmeleg sütőben,
15-20 percig, tűpróbáig sütöm.
Szín- és állagváltozás után.
Az ízek langyosan érvényesülnek a leginkább,
könnyű, vagy hordós fehéret, rosét egyaránt el tudok képzelni hozzá. Utóbbira
szavaztunk (cabernet sauvignon), long live Dúzsi Tamás!!! A tészta állaga izgalmas, ízében tényleg van palacsintás, a piskóta könnyedségével. A gomba ízei harsányak, egyszerűen jó beleharapni...
Clafoutis, szegfűgomba.
Clafoutis ötlet: http://thechefviki.blogspot.com/2010/04/szegfugombas-clafoutis.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése