2012. május 28., hétfő

Szegfű, a megunhatatlan


A szegfűgomba a legillatosabbak közé tartozik, a szedéstől eltekintve dolgozni is könnyű vele. A dömpinggel betelni nem tudva következzen újabb két recept. A gomba tisztításáról még nem esett szó. Számomra ez végtelenül egyszerű, tálcára kiborítva csak a fűszálakat, nagyobb szennyeződéseket és az árus által behelyezett – nyilván design elemként szereplő – petrezselymet távolítom el. A mosást mellőzöm, az ízanyagok jelentős részét kioldja, a gomba pillanatok alatt nedvességet szív magába, törik és így már pirítani sem lehet.

Szegfűgomba leves kaporral (négyszemélyes adag)

A gomba fűszeres illata a petrezselyem mellett a kaporral is harmonizál, ezen alapul a következő kreáció. Két zöldhagymát karikázok, vajon átforgatom, rádobok 25 dkg gombát, sózom, borsozom, fedő alatt 5 percig párolom (ha a gombák nagyobbak, szárukat kitépem, mert nehezen puhul). Kerül rá egy marék zöldborsó, kicsit izzasztom, felöntöm csirkealaplével (6-7 dl), felforralom, galuskát szaggatok bele (1 tojásból), tejföllel behabarom (kispohár, benne teáskanál liszt). Amint újra forr, lezárom a lángot, durvára vágott friss kaprot szórok  hozzá. Tálalás után néhány csepp jó minőségű olivaolajjal díszítem. Kaporkerülőknek is ajánlott!

Szegfűgomba leves kaporral.

Szegfűgombás clafoutis (előétel, négyszemélyes adag)

Nem, nem elírás, a clafoutis természetesen desszert. Neve alapján eredete sem kétséges, Franciaországból, Limousin megyéből származik. Egyszerűsége ellenére magába olvasztja a pite, palacsinta, gyümölcsös piskóta előnyös tulajdonságait. A szó eredeti jelentése „megtölteni”, magyarul tejes pitének hívhatjuk. Az eredeti recept magozatlan fekete cseresznyével készül, de a felhasználható gyümölcsöknek csak a fantázia szab határt. Készíthető sósan is, amit alant én is próbálok meglovagolni.
Három szál, termetesebb zöldhagymát karikázok, vajon átforgatom, 30 dkg gomba, só, bors társaságában pirítom, a keletkező levet elpárologtatom. A gomba annyira illatos volt, hogy hosszas tanakodás után eltekintettem a zöldfűszerektől, de kevés petrezselymet és kakukkfüvet elviselhet. 2 tojást 2 dl tejjel habosra keverek, sózom, borsozom. 10 dkg liszthez 1 mokkáskanál sütőport vegyítek, összedolgozom a tejjel, tojással. 

  
Gombás clafoutis, sütésre várva.

Kerek, 20-22 centis piteformát vajjal kikenek, belezúdítom a tésztát, elosztom rajta a gombát és középmeleg sütőben, 15-20 percig, tűpróbáig sütöm. 

  
Szín- és állagváltozás után.

Az ízek langyosan érvényesülnek a leginkább, könnyű, vagy hordós fehéret, rosét egyaránt el tudok képzelni hozzá. Utóbbira szavaztunk (cabernet sauvignon), long live Dúzsi Tamás!!! A tészta állaga izgalmas, ízében tényleg van palacsintás, a piskóta könnyedségével. A gomba ízei harsányak, egyszerűen jó beleharapni...

Clafoutis, szegfűgomba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése