Már a cím magyarázata is hosszas lesz, bár az umamiról esett szó a blogon. A
tárgyalt köret Jamie Oliver szüleménye és ha azt hisszük, hogy ez a dadogós
brit fazon csak összevissza dobálózik az alapanyagokkal, nagyon tévedünk.
Ételei tudatosan szerkesztettek, a hatás komplett. Jelen esetben a cukkinit
nagyon egyszerűen teszi bele az ízharmóniába, mindössze néhány alapanyaggal éri
el a hatást. Az umami kiváltására ő is a szardella filét használja, erősnek mi
más, mint chili, savanyúnak persze, hogy citrom. A cukkinit nem különösebben
kedvelem, de így feljavítva az egyik legjobb halas köret, amit ismerek.
A süllőt is körbejárnám. Nem, mintha a szó ismeretlen lenne, a fordítás
viszont már kapitális baklövés (esetleg a kereskedők gondolták úgy, hogy süllő
néven könnyebb lesz eladni). Vagyis, amit ma a boltokban tengeri süllőként
árulnak, az bizony a tengeri, vagy európai sügér. Tovább bonyolítandó a
nomenklaturát, az éttermek előszeretettel "külföldiül" szerepeltetik
az étlapon, találkozhatunk a branzini, branzino, akár a seebass elnevezéssel
is. Horvátországban turistáskodók brancina néven találják meg, a franciáknál ő
a loup-de mer. A Földközi-tengerben élő sügérfajta ez, brakkvizekben is megél,
íváskor pedig felúszik a folyókon. Nemes egyszerűséggel nevezik a halak
királyának, tény, hogy húsa rendkívül ízletes, szálkával ellenben mértékkel
ellátott. Sajnos eredeti élőhelyén egyre kevesebb található, viszont ez a faj
is tenyészthető. Ezek a példányok férhetők hozzá a kereskedelmi forgalomban,
elérhető közelségben a Metro árusítja. Jellemzően 30-40 dkg-s sügérek kaphatók,
ami optimális az egyben sütéshez, de már filé is kanyarítható belőle.
Tengeri sügér, alias süllő.
A halat
kibelezve kapjuk, viszont a pikkelyeket érdemes megkapirgálni a felhasználás
előtt. Igazából így lesz élvezhető a bőr, ami csak további boldogsághormon
forrás az omlós, puha, mérsékelten "halízű" hús mellé. A jól bevált,
egyben sütős receptet választottam, amíg a hal a sütőben tartózkodik, a köret
is összedobható.
Két, kisméretű cukkinit héjastól centis karikákra vágok. Néhány gerezd
fokhagymát (idei, száras verzióból 5 gerezdet használtam), 2 friss chilit
karikázok, olivaolajon néhány másodpercig pirítom, a hőmérsékletet redukálom,
rádobom a cukkinit, sózom, borsozom, kevés szárított oregánót szórok rá, fedő
alatt párolom, időnként rázok egyet rajta. Hozzávetőlegesen 10-12 perc alatt a
cukkini felkészül az umami befogadására, ezt 3, lecsepegtetett szardella filé
formájában közlöm vele. Ezzel egyidőben hozzáreszelem fél citrom héját. Amint a
szardella elolvadt, kóstolok és a végső ízt citromlével állítom be. Tökéletes
halas köret!!! Mellé mi más, mint sauvignon blanc, esetleg chardonnay.
A sügér a cukkini és az umami.
pazar
VálaszTörlésügyelek, úgyhogy ha behozod, akkor a portásnak adom a rendelt pizzát
Asszem kedden ettuk és már a mai varganyas tészta is elfogyottt:-( Nézek vmi sajtot reggelre...
Törlés