2012. június 7., csütörtök

Dió ízű a vargánya?



A kérdésre részemről egyértelmű igen a válasz, a jó minőségű, friss ízletes vargánya esetében mindenképp. Sajnos a spanyol viaszt megint nem én találtam fel, nem is volt más dolgom, mint a megfelelő alapanyagok beszerzése és a recept személyre szabása. Kedvenc gombásnénimtől (és szúrós szemű lányától) gyönyörű, hibátlan, illatos vargányákat sikerült begyűjtenem. 

 
Kvázi tökéletes vargányák.

A tészta koprodukciós, kézi verzió, a tökéletestől még messze vagyunk, de egyelőre a gépre fogjuk. Gombából sosem elég, következzék hát a diós verzió és egy újabb bizonyítéka annak, hogy a megfelelő minőségű, elkészítésű vargánya kvázi orgazmus… A pucolásnál itt is óvatosan, mosdatás kerülendő, elég a földdarabok lekaparása.

Vargányás tagliatelle dióval, rozmaringgal

Evőkanálnyi (4-5 dkg) vajon két, karikázott zöldhagymát futtatok, rádobok 40 dkg karikázott, szeletelt vargányát. Méretes serpenyőt választok, a párolódás itt sem célszerű, inkább piruljon a gomba. Sózom, borsozom, 3-4 rozmaring ágat helyezek mellé, 10 perc alatt megpuhul, lepirul. 

Sajnos, az illatot nem adja vissza...

Az ágakat eltávolítom, hozzáadok kis doboz mascarponét, 1,5 dl tejet, a tészta főzőlevéből két evőkanálnyit, óvatosan elkeverem, egyet rottyantok rajta. Kóstolom, szükség esetén sózom. Maréknyi dióbelet megpirítok (ha akad pekán dió, talán még jobb). A tésztára mártást, erre dióbelet és parmezán forgácsot pakolok és hátradőlök. Esetleg segítségül hívok egy chardonnay-t, vagy rosét. És már tervezem a következő gombavásárlás idejét.

Frenetikus.

Alapötlet: http://habolondneszeddle.blogspot.hu/2008/06/vargnys-spagetti-dival-rozmaringgal.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése