Aki a pécsi gasztronómiában kicsit is jártas, az tudja, hogy
a Tettye vendéglős posványba annak idején a Susogó taposott bele, szerencsére
gyorsan akadt néhány követő is. A Susogó 2008-ban bezárt, azaz Enoteca Corso
néven a Színház térre költözött. A pontos ok nem ismert, de idén a tulajok – az
Enotecát változatlan formában működtetve – úgy döntöttek, hogy újra
nyitják a hegyi éttermet. Az ötlet alapból tetszett, a környezet kötetlenebb, lazább, mint a téren,
na, meg a nyári hónapokban a hegyoldal szellői sem elhanyagolhatók a
komfortérzés szempontjából. A csapat élén Deák Lajos (többek között MÁKos
előélet!) chef áll, a cukrászat a Corsóból ismert Märcz Éva reszortja. A nyitás
dátuma 06.15., galád módon, munkahelyi elfoglaltságok miatt csak 16-án tudtuk
megnézni. A benti rész mértékkel változott, visszafogottan elegáns. A
kerthelyiség nagyon rendben van, árnyas, mindenütt irigylésre méltó ültetett és
cserepes fűszernövények, zöldségek. Ketrecben óriási nyúl, a nap végén is
megvolt, feltehetően nem étkezési céllal tartják. A bisztró vonalra erősít a
kockás abrosz, a máshol is terjedő, táblára kiírt menü. Étlap nincs, nem is
kell, a pincér segít a napi ajánlatban (később talán nem lenne baj a napi
ajánlatból egy kártyát nyomtatni, a magamfajta gasztrokibicek biztos nem vennék
rossz néven). A borválaszték széles lesz, egyelőre – hűtőkapacitás okán –
limitált, de az étteremben már ott sorakoznak a hűtésre váró, igényes borok.
Persze, így is találtunk bőven kedvünkre valót, amiben a roppant képzett és az
időnként a Corsóra jellemző, picit merev felszolgálási stílust nélkülöző pincér
srác is segített. Az amúgy tökéletes estében két gyengébb pontot találtam,
persze a gyenge csak idézőjeles. Az egyik az ásványvíz, esetleg el lehetne gondolkodni azon, hogy a
márkás olasz mellett lehetne valami olcsóbb árfekvés is. De térjünk rá az
ételekre. Az egykor a Corsóban is működő (lásd továbbá Laci!Konyha, MÁK)
rendszerben 3-7 fogásos ételsor választható, az árfekvés baráti, a 3 fogás
3300. Persze a társaság mértékletesekre és hedonistákra oszlik, utóbbi táborban
egyedül találom magam… Nézzük, mit kínálnak bemelegítésre. A kacsa két formában
jelenik meg, választható máj, gombákkal és pástétom (paté).
Kacsamáj, pástétom.
A máj a Corsóban is
tapasztalt, kvázi tökéletes, a gombák frissek, ropogósak. A paté állaga is
rendben van, nekem leheletnyit alulfűszerezett, de kárpótol a saláta csúcs
vinaigrette-je. A karalábé leves krém formában, hidegen ölt testet, olivaolaj
és kakukkfűvirág díszítéssel. Elegáns, ízes, krémes.
Karalábé krémleves.
A könnyű fehérborokból
Fritmann és Matias, előbbit választjuk, az Alexandra ad ki jó könyveket,
ugyanez a borokról nekünk nem jön le. Főételek terén a kínálat gombás rizottó
csirkemellel, harcsa kelkáposztával, csirkecomb krumplipürével és kacsamell
rebarbarával. A rizottó a Corsós vonal, optimálisra készített, a mell is omlós,
szaftos maradt (ami anticsirkésként nagy szó) A harcsa friss, ruganyos, a
káposzta jó választás, kicsit hízik a mellem, a köretet már én is alkalmaztam.Mellette tökéletes újkrumpli.
Harcsa káposztával, krumplival.
A combot nem kóstoltam, fogyasztója elismerését tudom csak tolmácsolni. A
kacsamell ízlés dolga, talán picit túl volt már a rosé kategórián, sót, borsot
is elbírt volna még. A rebarbara ellenben roppanós, savanykás, kacsa mellé
tökéletes választás. A harcsához Légli sillerét kóstoltuk, Matolcsys
„unortodox”, enyhén szénsavas, kellemes bor.
"Csak" csirkecomb, krumplipüré.
Kacsamell, rebarbarával.
A desszert vonal nagyon erős, a
mentás-zöldborsós fagyi karamellel simán csillagos alkotás. A csoki desszert állaga könnyű, a kakaó szépen simul a ribizlivel, én a fagyit preferáltam, de a vélemények megoszlottak.
Desszertborilag Ebner édes cirfandli, üdítő, bár a fajta jelleget hiába
kerestük. Búcsúzóul még creme brulée és rebarbara falatkákkal kedveskednek. A kávé hőfoka lehetett volna picit magasabb, de ezt betudhatjuk
annak, hogy a végleges kávégép még szállítmányozás alatt. Összességében nagyon
jól éreztük magunkat, a helyet mindenkinek ajánlom. A konyha ötletes, az
alapanyagok frissek, talán jöhetne még egy kis merészség. A felszolgálás nagyon rendben van, képzett, közvetlen, bírtuk:-) A nagy izgalmak közepette
az étteremről nem készült kép, de ígérem, legközelebb bepótolom…
Imádtam. Zöldborsós, mentás fagyi.
A csokis cucc.
És a búcsúfalatok.
Susogó étterem: http://www.facebook.com/susogopecs
A honlap alakulóban: http://www.enotecapecs.hu/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése