A sajtokról legtöbbünknek a franciák jutnak eszünkbe. Erősek
ebben is, kétség nem fér hozzá. De jó sajt készül máshol is, talán nincs még
egy olyan harapnivaló, ami ennyire más arcát mutatná a földrajzi fekvés,
klimatikus viszonyok függvényében. A paletta egyik végén szereplő lágy sajtok
közül a mozzarelláról már esett szó. A Campaniával szomszédos Puglia sem
akarván lemaradni, saját lágy sajtot kreáltak. A bivaly már lerágott csont,
marad a tehén, a következő rafinériával. A tej megalvadtával leszűrik a savót,
a friss sajtot a megfelelő pH elérése után gyúrógépbe pakolják. Itt
folyamatosan mozgatva meleg vizet adnak hozzá, így nyúlós sajttészta áll elő.
Ennek egy részét szálasra darabolják, tejszínnel vegyítik, ezt a masszát töltik
a sajttésztából gyúrt batyuba. Viszonylag fiatal sajtról van szó, a XX. század
elején alakult ki. Eredetileg zöld liliomlevélbe csomagolták, erre ma már csak
a burkolat színe emlékeztet.
Burrata.
A mozzarellához hasonlóan a golyókat vízben
tárolják, így kerül kereskedelmi forgalomba is. A burrata név nem véletlen
hajaz az angol butter, vaj kifejezésre, ugyanazt jelenti (vajazott), a sajtot
ugyanis tölthetik cukrozott vajjal is. Gyorsan romló portéka, ínyencek
szerint ajánlatos 24 órán belül elfogyasztani, a szavatossági idő amúgy egy hét
körüli, az átlagos hűtőhőmérsékletnél alacsonyabban, 4 ºC körül érdemes
tárolni. Vagy mielőbb megenni. Első találkozásom a burratával bő egy éve,
Rómában valósult meg, ahol is a friss, folyós sajtot az utcán szürcsöltük,
szívogattuk, némi focaccia kíséretében. Élmény, ami ismétlésért kiált. A
következő lehetőség a közelmúltban jött el, sikerült egy Olaszországban
rendszeres alapanyag beszerző körúton résztvevő embertársunkat megkörnyékezni. A
hozzájutás ezek alapján akár nehéznek is mondható, ha igaz, Budapest mellett
egy olasz tulajdonú sajtüzem kis tételben készíti. A sajt önmagában is
csodálatos, de ritka vendég lévén saláta is került mellé.
Burrata, vargányás ruccolával (kétszemélyes adag, amit
egyedül ettem meg)
Friss, kis termetű vargányát (20 dkg) vékonyra szelek,
olivaolajban meghempergetek, grill serpenyőben pirítok. Félreteszem, sózom,
borsozom, néhány csepp citromlével ízesítem.
Még egyben a kalaposok.
Két őszibarackot hámozok,
magtalanítok, darabolok. Fenyőmagot pirítok (2 dkg). A fenti hozzávalókat két
marék ruccolával lazán összeforgatom, olivával locsolom, sózom, borsozom. A
burratát melléhelyezem, olivaolaj, bors ide is kerül. Lehet mellé kenyeret
enni, de minek? Könnyű fehérbort elbír, komolyabb talán elnyomná a sajtot. Kevés
frissebb tejtermékkel találkoztam, a középről csordogáló tejszín és az üde sajt
döbbenetes. Csak ne lenne ilyen messze Puglia…
Burrata, idénysalátával.
Milanoban sokat kergettük, de végül liliom levelébe csomagolt is volt. Rafinált receptet is találtunk hozzá, de előtte megkóstoltuk, így a recept elmaradt.
VálaszTörlésCsodálom az önmegtartóztatásod.
Nem érzem magam annak:-) Jó cucc kétségtelen, tavaly a Te ajánlásodra vadásztuk...
TörlésMi Szicíliában, Cefalù egyik helyi családi boltjában találtunk hihetetlen finomat. Ráadásul Rubiolat kerestünk és a Burrata csak az eladó unszolására került a kosárba. Friss paradicsom salátával és valamilyen helyi érlelt sonkával ettünk. Imádtam... Kár hogy a cikked linkje nem működik. Az üzem neve érdekelne. Köszi!
VálaszTörlés