2012. június 21., csütörtök

Töltött cukkini virág, nem sznobéria!!!



A cukkiniról adatokat keresgélvén a neten teljes káosz uralkodik. Mint hitelesnek tartott forrást kerestem fel Bálint gazda oldalát, ahol viszont – úgy gondolom – roppant blődségeket találtam. Idézet tőle: „Eredetéről nem sokat tudunk, de bizonyára valamelyik melegebb klímájú országban látta meg a napvilágot és nem is régen, mert a 25-30 éve megjelent külföldi szakkönyvek még nem tettek róla említést.” Ennél számomra lényegesen hihetőbb a Bűvös Szakács oldalán fellelhető infó, miszerint Itáliában nemesítették a XIX. században, többen uborkát és tököt emlegetnek az ősök közt. A tökhöz hasonlóan a kabakosok közé tartozik. Fiatal kora ellenére kapásból sorolhatók a klasszikusok, amik nem nélkülözhetik: ratatouille, chanfaina, caponata bizonyos változatai. Ezek a felhasználások persze a termésre vonatkoznak, amit zsengén illik leszedni (némely magyar árusok erről hajlamosak megfeledkezni és a takarmány tökhöz hasonlóan, az asztalról lelógó példányokat árulni. )  A zsengeség több okból is előnyös. Nem kell eldobni a belsejét az óriási magokkal, fogyasztható a héja is ilyenkor, ami az ásványi anyagok jelentős részét tartalmazza. Íze kellemesen semleges, az umamis ízfokozásról, écrasé verzióról már esett szó. De mint a növények közül számosan, a cukkini rendelkezik virággal is. Nem akármilyennel. 

  
Nőnemű cukkini.

Szemre is tetszetős, 10 cm közelébe fejlődő egyedek, eltekintve az enyhén kesernyés porzótól és bibétől, szinte kínálják magukat humán fogyasztásra. A nőnemű virágon már az apró cukkini termés is megtalálható. Jó fokmérője ez a frissességnek, hiszen a virág néhány óra alatt elhervad. Ez szab gátat a beszerzésnek is, piacon (Pécsen) gyakorlatilag hozzáférhetetlen. Itt szeretném imába foglalni kollégám, Ilia István nevét, gondos ápolásának köszönhetően rekordok könyvébe illő alanyokkal látott el. 

 
Ilia kolléga remekműve.

Elkészítésileg talán Jamie Oliver az első élmény, levelet, petrezselymet is sütött mellé. De ne higgyük, hogy pusztán ő ötletelt. A taljánok egyszerűen elintézik a kérdést, frittit mondanak. Magyarra talán „sültség”-nek fordíthatnánk, a vékony tésztában kisütött zöldségek gyűjtőneve ez. Valahol a ranglista élén foglal helyet a cukkini virág, az articsóka társaságában. A virág tölthető, húsos, karakteres ízű. A mexikóiak krémlevest gyártanak belőle, de simán csíkra vágva, szotírozva (apróra vágott alkotóelem olajban, gyorsan, rázogatva való pirítása) sem megvetendő. Az egyik klasszikus olasz töltelék a szardellás mozzarella, tésztának általában sör alapút ajánlanak. A vivőanyag lehet ricotta is, egy naturális és egy gombás változatot készítettem.
 
Töltött cukkini virág

Kis pohár (25 dkg) ricottát mentalevéllel, egy, magtalanított, aprított chilivel, 5 dkg parmezánnal, fél citrom reszelt héjával, ízlés szerint sóval, borssal összekeverek. A masszát megfelezem, egyik részéhez 25 dkg, vajon, kis fej hagyma és két gerezd fokhagyma társaságában pirított szegfűgombát adok, hűvös helyre teszem. A cukkini virágot (két fő részére 10, megtermett példány) lemosom, rovartalanítom, a porzót, bibét eltávolítom (női munka, a feladatot én is áthárítottam, úgy tűnik, az olló a célszerszám). A töltés koprodukciós, miszerint van egy töltő és egy tartó. 

Virág töltés, a tartó most épp fényképez.

A töltést célszerű habzsákkal végezni, a gombás masszát mokkáskanállal lapátoltuk be. A töltés után a virág szabadon álló részét érzéssel megtekerve a kifolyás elkerülhető. A virágokat közvetlenül sütés előtt sörtésztába mártva (10 dkg liszt, egy tojás, 1-1,5 dl sör, csipet só. Az állagot folyósra célszerű beállítani.) forró olajban forgatva, 2-3 perc alatt elkészül. 

Azért a borsó sem néz ki rosszul :-)
 
Önmagában is tökéletes fogás, a tányért párolt zöldborsóval és a maradék ricottával díszítettem. Most már ránk is igaz a mondás, „aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet”. (Mondjuk tavaly is ettünk, de ez a blogbejegyzés szempontjából kvázi közömbös.) Ízhatásában krémes, harapnivaló, pötty csipés, erdő gombákkal, a természet maga. Bor ötlet nem igazán van, csak az biztos, hogy fehér. Érvek sorolhatók a reduktív és a hordós mellett is. Persze a töltött virág nem lesz olyan gyakori vendég senki asztalán, hogy ez komoly metafizikai válságot eredményezzen. Vegyük elő, amink van.

  
Tényleg megtöltöttük:-)

Cukkini és egyéb módozatok:  http://buvosszakacs.blog.hu/2007/06/09/fritti
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése