Laci! Ezt jól kifőzted!
Sokat hallani mostanság a Laci! Konyha! étteremről. Pesti
tartozkódásunk egy ebédet tett lehetővé, na, de milyet! A hely létezését
lényegében a CET átadása körüli huzavonának köszönheti. Történt pedig, hogy az
ide megálmodott és el is készült Laci! Pecsenye! nevű étterem (ahol majd
egyszer a vendég előtt zajlik az ételek készítésének utolsó fázisa) a nyitásra
vár, az eredetileg a Pecsenye! előkészítő konyhájának tervezett Konyha! pedig
ugyancsak kihasználatlan volt. De csak mintegy évvel ezelőttig. A konyha
szomszédságában elhelyezkedő alagsori termet urbanista, dizájngraffiti
stílusban megálmodva gondoltak egy merészet és kezdetben csak ebéd menüket,
majd vacsoráztatást is indítottak.
Laci! Konyha!
Séfnek azt a Mogyorósi Gábort igazolták le,
aki külföldi tapasztalattal ugyan nem rendelkezik, viszont az újító pesti
helyeket szinte hiánytalanul végigjárta (La Fontaine, Csalogány 26, Aranyszarvas). Az alig
egyéves működést a Gault&Millau máris 14 ponttal jutalmazta. A hely a Lehel
tér közelében egy kis utcában található. Belépve a 80-as évek pécsi Gyár
szórakozó hely hangulata, persze picit igényesebben, a mai kor igényei szerint.
Az egyik falon graffitik és táblára krétával írt étlap (hasonlóan a Mákhoz), a
terem másik fala megtört tükörrel ügyesen tágított. Látszólag eszkábált
asztalok, papíralátétek, bistro feeling. Brókerféle alakok, külföldi diákok, egy-egy idősebb pár, és mi, a vidékiek. Az étlap egyszerű, ebédre ezekből
választható háromfogásos menü, este ez négy, vagy öt résztvevősre bővíthető. A
borlap full extrás, csaknem mindent deciztetnek is (érdekes módon a Mákkal
egyezően itt is 1/8 litert jelent egy pohár, ami persze nem baj). Házi szörpökből széles
választék, sajnos az amúgy remek szamóca nem kellően hűtve érkezett. Előételfronton
rögtön háromfelé oszlunk, szerencsére, mert mindegyik igazi mestermű. Polip
terrin, zöldfűszerekkel, házi majonézzel.
Polip! Terrine!
Az omlós polip darabkák redukált,
szilárdított alaplében jelennek meg, a kétféle házikenyérrel, Légli roséval
tökéletes mediterrán hangulat teremtődik pillanatok alatt. A másik tengeris
fogás a garnéla eperrel. Csúcs ötlet és színvonal az üde, roppanós garnéla az
érett eper, variált eperöntet társaságában.
Garnéla, eperrel.
Megvizsgáljuk a paprikás krumplis
kacsamájat is. Optimálisra sütve, könnyed, paprikás öntettel, omlós
újkrumplival. Igazi fricska ez a fagyasztott, újramelegített, zsiradékban úszó,
májszerű izét feltálalóknak, kérem, így is lehet.
Kacsamáj, paprikás krumpli, újragondolva.
Főételként szárnyasozunk,
sajnos a híressé vált házi füstöltek, kolbászok, véres hurkák most nem
elérhetők, de azért nem kapunk sírógörcsöt, főként a madárkóstolás után… Ami
igazából „csak” egy csirke- és kacsacomb. A kacsa ropogósra sült bőre alatt
omlós hús, kísérete paszternák püré (A sárgarépával rokon gyökérzöldség. Íze a
petrezselyemhez hasonlít, enyhén édesebb. A modern gasztronómia újra felfedezte
magának.) és a világ legjobb káposztás rétese. A káposzta lila, ressre, enyhén
pikánsra készített, a réteslap nyilván kézműves cucc, tökéletes. Ahogy a
harmónia is a három összetevő közt. Amit még sikerül megfejelni egy illatos.
gyümölcsös pinot noirral.
Kacsacomb, paszternák, rétes legendával.
Csirkével étteremben óvatosan, vagyis inkább egyáltalán
nem ismerkedem, ezt most megkóstolom. Filézett felsőcomb, a hús meglepően ízes
és omlós, érdekelne a beszállító:-). Körete kenyérpuding, ami feltehetően terrine
formában létrehozott, könnyű szafttal átitatott alkotás.
Csirkecomb, élvezhetően.
Vizsgáljuk mindkét
desszertet is. A grépfútos mirliton (a mirliton alaphelyzetben leveles tésztából
sütött, mandulakrémmel töltött kis torta) gesztenyével, üde, gyümölcsös
krémmel, pisztáciával jelenik meg, a fanyarság az optimumon.
Grépfrútos mirliton.
A meggyes tejpite
tésztája könnyű, édessége pont eltalált, a könnyű leveles rúd és a semleges
tejfagyi a háttérből teszi teljessé a képet.
Csak egy meggyes pite.
Kipróbáljuk a kávét, ami a retro
megjelenés mellett egy tökéletes ristretto, igényes barnacukorral. Tetszett a
felszolgált tej is. A személyzet figyelmes, pontos, profi, sajnos az ott
töltött bő egy óra alatt igazi kontaktus nem alakul ki. Talán egy hosszabb
vacsorában ez is benne van. A bejárat mellett egy kis kulináris „boltot” is
kialakítottak, főként olasz alapanyagok kaphatók, a jobb minőségből.
Ristretto á la Laci!
A Laci!
messze túlteljesítette a várakozást, ár-érték arányban biztos, hogy jelenleg a
legjobb. Az ételek az egyszerűség mellett merészek, ötletesek és lényegében
tökéletesek. Érdemes akár egy ebédre is betérni és örülni, hogy a magyar
gasztronómia kezd magára találni. Meghatározó élmény, amit tovább árnyal, hogy
épp velünk egy időben fogyasztotta ebédjét Dévényi Tibi bácsi is, gyönyörű,
rózsaszín pólóban!!!
Laci! Konyha! : http://lacipecsenye.eu/
Aktívak a facebook-on is: http://www.facebook.com/lacipecsenye
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése