2012. április 17., kedd

Húsvéti maradékok eltüntetése

A húsvét múltával két feladat maradt. A maradékok eltüntetése és az édesség bejegyzése (halasztódik). Előbbit viszont már elvégeztem, standardizált metódus szerint. Sonkás kockát egy évben egyszer eszünk, a saláta karácsony után is asztalra kerül.

Sonkás kocka (négyszemélyes adag)

A polgári konyha kedvelt utóétele volt, korosztályom már inkább a menzás változatot ismeri. Minőségi alapanyagokkal remek főétel, én a Gundel szakácskönyv szerint készítem évek óta a főtt sonka maradványok felhasználására. Célszerű hozzá kicsit zsírosabb, megfelelően füstölt példányt használni, gyorspácosok kíméljenek. A maradék sonkát (30-35 dkg) ledarálom, keverek hozzá 8-10 dkg kacsazsírt (körvonalazódik az étel diétás volta), 3 tojás sárgáját, egy nagy pohár tejfölt, borsozom. A tojásfehérjéket habbá verem, a sonkás mixhez keverem. Erre az időre főzök ki 25 dkg kockatésztát, jelen esetben nem durumlisztes, hanem lehetőség szerint 8 tojásos verziót. A tésztát is a mixhez vegyítem. Megfelelő méretű tepsit (kb. 3 cm magas legyen a tészta) kizsírozok, morzsázok. Forró sütőben pirosra, ropogósra sütöm (kb. 30 perc). Önálló, laktatásban élen járó fogás.

Sonkás kocka.

Nyelvsaláta

A húsvéti sonkánál jobban kedvelem a füstölt marhanyelvet, a beszerzést úgy irányítom, hogy a salátához is maradjon. A sonkához hasonlóan főzöm, de előtte néhány órára váltott vízben áztatom, sósságát csökkentendő. A főzővízbe néhány gerezd fokhagymát, pár szem egész borsot és babérlevelet helyezek. A nyelv langyos állapotában a bőr (hivatalosan inkább el nem szarusodott laphám) lehúzható. Az igazi ínyencfalat a nyelv töve, az izomrostok zsírral bőven átszőve, a sonkánál omlósabb, ízesebb. Persze azt is megértem, ha valaki undorodik tőle. Szóval a nyelvtő mindig elfogy, de a hegyét bedolgozom a következő salátába. Egy nagy pohár tejfölt egy kis pohár natúr joghurttal, vagy kefirrel, kis flakon majonézzel vegyítek, meglocsolom olivaolajjal, kevés citromlével, borsozom, szárított kakukkfüvezem (utóbbiból csak óvatosan), homogenizálom. Beledobálom az apróra vágott nyelvmaradékot (10-15 dkg), fél, savanyú almát a héja nélkül kockázva, néhány szem, apróra vágott savanyú uborkát, 10 dkg kockázott sajtot, két-három zöldhagymát, 5-10 dkg zöldborsót. A sajttal szemben különösebb kívánalom nincs, jöhet bármilyen félkemény, ha épp trappista van otthon, célszerű valamilyen markánsabb ízűt is hozzávágni (Comté, Gruyere). A hűtőben egy éjszakát érlelem.

Nyelvsaláta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése