2012. április 22., vasárnap


Expressz vacsora, szűz, gombás ez-az.

Ha hétköznap, szűkre szabott időben készül meleg étel, az alternatívák között mindig ott szerepel a sertés szűzpecsenye. Kevés előkészületet igénylő, pillanatok alatt szaftosra süthető húsról van szó. Semleges íze remekül harmonizál a borssal, gombával, ezek köré épült az alábbi fogás is.

Szűz gombamártással, gombás tagliatellével (kétszemélyes adag)

A húst (kisebb, 25 dkg körüli szűz, kb. 8 szelet lesz belőle) a már taglaltak szerint sütöm meg. 20 dkg barna csiperkét megszabadítok a föld daraboktól (mosni nem ajánlatos, jelentős íz veszteség a következmény). A hozzáférhető zsákos gombák közül szerintem a legillatosabb, ízletesebb.  Vékony szeletre vágom, olivaolaj, vaj keverékén két szál, aprított újhagymát üvegesítek, hozzádobom a gombát. Sózom, bőven őrlök rá friss borsot. Nagy átmérőjű serpenyőt használok, ellenkező esetben az összezsúfolt gomba csak párolódik, így viszont pirul. A megfelelő állagot elérve a gomba felét elveszem, kisebb edénybe helyezem. A maradékhoz néhány szem zöldborsot és kb. 1 dl főzőtejszínt vegyítek . A félretett gombához néhány szem, durvára darabolt aszalt paradicsomot, néhány szem egészben hagyott zöldborsot dobok, épp csak összemelegítem, majd egyesítem 20-25 dkg tagliatellével. A friss, jól sütött szűz jó dolog. Puha, a remek húslevek szinte spriccelnek a szájba. A bors kellemes, csípős bizsergést nyújt ehhez, a gomba már csak ráadás:-)

Tésztás gombás szűz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése