Expressz vacsora, szűz, gombás ez-az.
Ha hétköznap, szűkre szabott időben készül meleg étel, az
alternatívák között mindig ott szerepel a sertés szűzpecsenye. Kevés
előkészületet igénylő, pillanatok alatt szaftosra süthető húsról van szó.
Semleges íze remekül harmonizál a borssal, gombával, ezek köré épült az alábbi
fogás is.
Szűz gombamártással, gombás tagliatellével (kétszemélyes
adag)
A húst (kisebb, 25 dkg körüli szűz, kb. 8 szelet lesz
belőle) a már taglaltak szerint sütöm meg. 20 dkg barna csiperkét
megszabadítok a föld daraboktól (mosni nem ajánlatos, jelentős íz veszteség a
következmény). A hozzáférhető zsákos gombák közül szerintem a legillatosabb, ízletesebb. Vékony szeletre vágom, olivaolaj, vaj keverékén két szál,
aprított újhagymát üvegesítek, hozzádobom a gombát. Sózom, bőven őrlök rá friss
borsot. Nagy átmérőjű serpenyőt használok, ellenkező esetben az összezsúfolt
gomba csak párolódik, így viszont pirul. A megfelelő állagot elérve a gomba
felét elveszem, kisebb edénybe helyezem. A maradékhoz néhány szem zöldborsot és
kb. 1 dl
főzőtejszínt vegyítek . A félretett gombához néhány szem, durvára darabolt
aszalt paradicsomot, néhány szem egészben hagyott zöldborsot dobok, épp csak összemelegítem, majd
egyesítem 20-25 dkg tagliatellével. A friss, jól sütött szűz jó dolog. Puha, a remek húslevek szinte spriccelnek a szájba. A bors kellemes, csípős bizsergést nyújt ehhez, a gomba már csak ráadás:-)
Tésztás gombás szűz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése