Végre itt a spárgaszezon!!!
Spárga még nem szerepelt a blogon, a szezon beköszöntével
ezt persze pótolni fogom, de a receptek előtt ismerkedni kellene a növénnyel és tisztázni
egy roppant fontos filozófiai kérdést. Miért pisilunk büdöset a spárgától? És
miért nem érzi mindenki?!?! Nos, a szag forrása a mai napig vita tárgya. Két lehetséges elkövetőt tesznek felelőssé, egyrészt az aszparagint, másrészt a kéntartalmú
aminosavakat (metionin, cisztein). Előbbi bomlásterméke, vagy a kéntartalmú
tiolok, tiolészterek szaglanak. Tovább bonyolítja, hogy embertársaink kb. fele
(jómagam is idetartozom) tudja ezt produkálni, a többiekből hiányzik az
átalakító fehérje, vagyis, ők nem pisilnek büdöset. De a szag érzékelésében sem
vagyunk egyformák! Az emberek ugyancsak kb. fele (független a szagot előállító
képességtől) érzi a büdöset, másik fele nem (én érzem). Mi az a növény, ami így
megosztja a társadalmat? Európában és Ázsiában őshonos, az egyiptomiak
is ismerték, inkább, mint gyógyszert, habzsolni persze a dekadens rómaiak kezdték.
Termesztése ugyanakkor csak a XVI. században indult el, sokáig a kiváltságosok
eledele volt, XIV. Lajos nem átalotta előírni, hogy mindig legyen az asztalán
spárga. Idehaza az 1920-as évek óta termesztik nagyüzemi módszerekkel, jórészt
exportra. Évelő növény, 15-20 évig terem. (Jó esetben) fiatal hajtásait esszük,
attól függően, hogy földdel feltöltik-e, vagy nem, fehér, vagy zöld színben. Elvileg
létezik lila verziója is, a fényt nem látott fehér spárga a földből kibújva
lilul meg. Vízhajtó és vesekőoldó hatása bizonyított. Én főként az íze miatt
kedvelem (és persze a népi nevei miatt is: csirág, nyúlárnyék). A vásárláshoz
egy jótanács. Mivel a spárga gyorsan veszít nedvességtartalmából, így
frissességéből és ízéből is, célszerű ezt tesztelni. Válasszunk olyan boltot,
ahol a zöldséges pult adott részét nem figyeli kamera és eladó sincs a
közelben. A vásárolni kívánt csokor egy spárgáját próbáljuk eltörni. Amennyiben
ez könnyen megy és a törési felszínen pillanatok alatt folyadék cseppek
jelennek meg, mehet a kosárba. Ha nyeklik-nyaklik, keressünk másikat…
Bevezetésként következzen egy egyszerű recept.
Zöld spárga.
Olajos keverékben izzasztott spárga bevert tojással
Zöld spárgát használok. A szár alsó, 2-3 cm-es részét
letöröm ( a vágással szemben így a rostok kevésbé sérülnek. 3-4 evőkanál jó
minőségű olivaolajba mokkáskanál barnacukrot dobok, sót, borsot őrlök, majd a
keverékbe beleforgatom a spárgát. Tepsi aljára alufóliát terítek, rácsot
helyezek, erre pakolom a szárakat. Előmelegített, forró sütőben ráncosodásig, 20-25 percet sütöm. Bevert tojás
társaságában tányérra pakolom, az alufólián található nedveket rácsöpögtetem. Csak
a színhatás kedvéért redukált balzsamecet jár mellé. Az így elkészített spárga
köretnek sem utolsó, mondjuk sertés szűz, vagy kacsamell társaságában.
Izzasztott spárga, bevert tojással.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése