2012. április 24., kedd


Végre itt a spárgaszezon!!!
 

Spárga még nem szerepelt a blogon, a szezon beköszöntével ezt persze pótolni fogom, de a receptek előtt ismerkedni kellene a növénnyel és tisztázni egy roppant fontos filozófiai kérdést. Miért pisilunk büdöset a spárgától? És miért nem érzi mindenki?!?! Nos, a szag forrása a mai napig vita tárgya. Két lehetséges elkövetőt tesznek felelőssé, egyrészt az aszparagint, másrészt a kéntartalmú aminosavakat (metionin, cisztein). Előbbi bomlásterméke, vagy a kéntartalmú tiolok, tiolészterek szaglanak. Tovább bonyolítja, hogy embertársaink kb. fele (jómagam is idetartozom) tudja ezt produkálni, a többiekből hiányzik az átalakító fehérje, vagyis, ők nem pisilnek büdöset. De a szag érzékelésében sem vagyunk egyformák! Az emberek ugyancsak kb. fele (független a szagot előállító képességtől) érzi a büdöset, másik fele nem (én érzem). Mi az a növény, ami így megosztja a társadalmat? Európában és Ázsiában őshonos, az egyiptomiak is ismerték, inkább, mint gyógyszert, habzsolni persze a dekadens rómaiak kezdték. Termesztése ugyanakkor csak a XVI. században indult el, sokáig a kiváltságosok eledele volt, XIV. Lajos nem átalotta előírni, hogy mindig legyen az asztalán spárga. Idehaza az 1920-as évek óta termesztik nagyüzemi módszerekkel, jórészt exportra. Évelő növény, 15-20 évig terem. (Jó esetben) fiatal hajtásait esszük, attól függően, hogy földdel feltöltik-e, vagy nem, fehér, vagy zöld színben. Elvileg létezik lila verziója is, a fényt nem látott fehér spárga a földből kibújva lilul meg. Vízhajtó és vesekőoldó hatása bizonyított. Én főként az íze miatt kedvelem (és persze a népi nevei miatt is: csirág, nyúlárnyék). A vásárláshoz egy jótanács. Mivel a spárga gyorsan veszít nedvességtartalmából, így frissességéből és ízéből is, célszerű ezt tesztelni. Válasszunk olyan boltot, ahol a zöldséges pult adott részét nem figyeli kamera és eladó sincs a közelben. A vásárolni kívánt csokor egy spárgáját próbáljuk eltörni. Amennyiben ez könnyen megy és a törési felszínen pillanatok alatt folyadék cseppek jelennek meg, mehet a kosárba. Ha nyeklik-nyaklik, keressünk másikat… Bevezetésként következzen egy egyszerű recept.

Zöld spárga.

Olajos keverékben izzasztott spárga bevert tojással

Zöld spárgát használok. A szár alsó, 2-3 cm-es részét letöröm ( a vágással szemben így a rostok kevésbé sérülnek. 3-4 evőkanál jó minőségű olivaolajba mokkáskanál barnacukrot dobok, sót, borsot őrlök, majd a keverékbe beleforgatom a spárgát. Tepsi aljára alufóliát terítek, rácsot helyezek, erre pakolom a szárakat. Előmelegített, forró sütőben ráncosodásig, 20-25 percet sütöm. Bevert tojás társaságában tányérra pakolom, az alufólián található nedveket rácsöpögtetem. Csak a színhatás kedvéért redukált balzsamecet jár mellé. Az így elkészített spárga köretnek sem utolsó, mondjuk sertés szűz, vagy kacsamell társaságában.

Izzasztott spárga, bevert tojással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése