2012. április 5., csütörtök

Medvehagyma krémleves

A recept persze a medvehagymáról szól, de itt kínálkozik lehetőség egy másik alkotórész, a fokhagyma néhány érdekes aspektusának felvillantására is. Az infókat Csíki Sándor tollából olvastam, a bejegyzés végén az eredeti verzió is megtalálható. Embertársaink 5000 éve ismerik, történelmet formáló szerepe többször visszaköszön. Hérodotosztól tudható, hogy az egyiptomiak a táplálkozásban és gyógyászatban is kiterjedten használták. Az ie. 1159-1140 között Izlandon többször kitört vulkán miatt légtérbe került por következményeként az egyiptomi termelés, ezáltal a munkások fejadagjai csökkentek, ami III. Ramszesz uralkodása alatt a világtörténelem első sztrájkjához vezetett, talán ezzel hozható összefüggésbe a zsidók kivonulása is. A fokhagyma antibiotikus hatását Pasteur fedezte fel, a két világháborúban számtalanszor használták fertőzések kezelésére. A kémiai háttér a következő. A fokhagyma jelentős mennyiségeben (kb. 1%) tartalmazza az alliin nevű aminosavat, ami oxigén hatására (magyarán, ha egy késsel alaposan rácsapunk a gerezdre) allicinné alakul át. Ez az aktív vegyület, ami instabil, ezért célszerű friss fokhagymát és nem a megbuherált fokhagyma krémeket fogyasztani. Az oxigén hatás optimális ideje 5-10 perc. Az antibakteriális és virusellenes hatással csak a nyers fokhagyma rendelkezik. Kezdjünk akkor főzni, miután fokhagymáinkat megcsapkodtuk.

Medvehagyma krémleves (négyszemélyes adag)

Egy közepes krumplit és három szál zöldhagymát tisztítok, kockázok. Kevés vajon párolom a hagymát egy percet, rádobom a krumplit és kis marék, durvára aprított medvehagymát. Sózom, borsozom, liternyi alaplével felöntöm. Amint a burgonya megpuhult, leveszem a tűzről, 5 perc múlva beledobom a fokhagyma gerezdeket és az egyveleget leturmixolom. Visszateszem a tűzre, hozzákeverek 2 dl főzőtejszínt, kis marék, durvára vágott medvehagymát, csipetnyi, frissen zúzott koriander magot. Tálaláskor néhány szem pirított fenyőmagot reszelt parmezán sajtot dobok bele, a tetejére olivaolajat csepegtetek és chilit őrlök.

Medvehagyma, allicinnel:-)

Részletes fokhagyma infók: http://www.foodandwine.hu/2008/12/11/egeszseg-a-konyhabol-1-fokhagyma/

Leves alapötlet: http://www.foodandwine.hu/2009/04/07/medvehagyma-kremleves-recept/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése