2012. április 1., vasárnap

Kosár és pempő kucsmagombával

A kucsmagomba ismételt méltatása helyett – mellett – álljon itt két, egyszerűen összedobható produktum. Mindkettő a remek gomba ízt dicsőíti, néhány egyszerű másodhegedűs társaságában. Talán egy apró szabályt érdemes betartani. A kucsmáink ugyanis általában földesek és az azért rosszul veszi ki magát a fogaink között. Szóval, folyóvízzel lemosni, utána szétteríteni, egy órát rászánni az önszáradásra. Ellenkező esetben elpárologtathatatlan mennyiségű vizet enged. Sajnos, eső hiányában az amúgy is rövid szezon feltehetően a vége felé közeledik, de kucsmagomba lesz jövőre is…Mindkét recept fiatal fokhagymát tartalmaz (mert ez is tavaszi finomság és ez is csak rövid ideig élvezhető), természetesen gerezdekkel is legyártható.

Zsenge fokhagyma.

Kucsmagomba szendvicskrém

25 dkg gombát apróra vágok. Egy evőkanál vajat melegítek, rádobok egy szál, karikázott fiatal fokhagymát. Amint érzem az illatát, kerül bele a gomba, só, bors, csipet kakukkfű. Az összes levet el kell párologtatni, a lehető legnagyobb edényünkben készítsük, különben a zsúfolódó gombák nem sülnek, hanem főnek. A lé elfogytával a gombát kiterítem, kihűtöm. Egy kis doboz mascarpone krémsajtba 1 dl tejfölt keverek, majd hozzáadom a gombát. Egy-két órát állni hagyom, érjenek az ízek. Friss barnakenyérrel, pirítóssal érdemes megágyazni neki, tetejére kerülhet kevés zsenge fokhagyma, snidling, vagy medvehagyma.

Kucsmagombával töltött kosár

Két szál zöldhagymát, egy szál zsenge fokhagymát egy evőkanál vajon megforgatok, rádobok 20 dkg apróra vágott gombát, só, bors, kakukkfű társaságában. Ha a levét elfőtte, nyakon öntöm 1 dk fehérborral (olaszrizlinget használtam), ezt is elpárologtatom. Egy dl főzőtejszínt öntök hozzá, rászórok 4 dkg reszelt parmezánt (legyen frissen reszelt, lehetőség szerint jó minőségű). Amint sűrűsödik, lehúzom a tűzről, keverek még bele pár szem, pirított fenyőmagot. Picit hagyom hűlni, ez alatt legyártom a kosarakat. Muffin formát kivajazok. Réteslapokból kb. 5 cm-es négyzeteket vágok. A négyzetet olvasztott vajjal kenem, a tetejére újabb négyzet kerül, amit szintén vajjal ecsetelek. A harmadik réteslapot 45 fokkal elfordítva helyezem az alsóbb szintekre, elvégre ettől lesz jó esetben kosár formája. A lapokat belesanyargatom a nyílásokba, nekem meglepően könnyen ment. Kb. a magasság feléig lapátolom a gombás tölteléket, a tetejére még fenyőmagot szórok. A fenti anyagmennyiség kb. 8 kosárka készítését teszik lehetővé.

Betöltve.

Forró sütőbe helyezem, 3-4 perc alatt a réteslap meg is sül, a gombás ízek is tovább érnek. Az egyik legintenzívebb ízű, enyhén fűszeres jellegű gomba ez, aki teheti, próbálja ki!

Talán az idei utolsó kucsmások...

Alapötlet: http://habolondneszeddle.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése