2012. április 21., szombat


Spenót szezon, gnocchi

Hosszas filozófiai fejtegetésekbe lehetne bonyolódni, ha a tésztát, mint olyat szeretnénk definiálni. Később talán sort kerítek rá, most dióhéjban fogadjunk el három axiómát. A tészta gyűjtőnév alá rengeteg, alapvetően liszttartalmú étel tartozik. Tekintettel arra, hogy a gabonaféléket évezredek óta termesztjük, az egész világon elterjedt ételcsoportról van szó. Talán az egész világon – de környezetünkben mindenképp –  a legjobb tésztát az olaszok készítik. Az olasz nyelvben – ami ugye nem is olyan régi, az egyesülés után pedig számos nyelvből, nyelvjárásból táplálkozott – az alapanyagok szerint is megkülönböztetik a tésztaféléket. Jelen bejegyzés tárgya – amúgy a magyar nudli közeli rokona – az északi részről származik. Itt a rizs és burgonya számított az alapvető élelmiszernek, kézenfekvő, hogy utóbbit a liszthez keverve állították elő saját tésztaféleségüket. A gnocchi (már többes szám, egyes számban gnocco) jelentése gombócok, dudorok. Számtalan verziója közül – tavasz lévén – következzék a spenótos. Ha kellő alázattal viselkedünk és betartunk néhány alapszabályt, elsőrangú ételt dobhatunk össze rövid idő alatt. Az alapszabályok:
-         sosem lesz olyan jó a gnocchink, mint egy olaszé
-         magas keményítőtartalmú burgonyát használjunk (idehaza ez lényegében a desirée-t jelenti)
-         a krumplit egészben, héjastól főzzük
-         ha főzés közben a héj megreped, a krumplit főzés után dugjuk pár percre a forró sütőbe
-         NE főzzük túl a krumplit!
A fentiek (az egyes pont kivételével) célja, hogy a krumpli víztartalmát minimalizáljuk, ellenkező esetben csirizt állítunk elő és felidegesítjük magunkat (tapasztalati tény).
A következő anyagmennyiség két fő részére főételnek, vagy négy fő részére előételnek elegendő.
                                                
Spenótos gnocchi

Annyi krumplit főzök, hogy pucolva, majd összetörve ½ kg álljon rendelkezésre. Egy tojást ütök hozzá, sózom, 15 dkg liszttel vegyítem. Lisztezett deszkán dolgozom, összegyúrom a hozzávalókat. A tésztát legegyszerűbb ujjal ellenőrizni. Hüvelykujjal megnyomva jó esetben rugalmasságánál fogva vissza kell nyernie alakját. Ha az ujjbenyomatot tartja (orvoskollégák figyelmébe! lásd, ujjbenyomatot tartó oedema) a tészta még kevés lisztet kíván. A megfelelő állagot elérve kb. 1,5 cm széles hurkákat formálok, kézzel megsodrom, majd 1-1,5 cm hosszú darabokra szelem. Villával, gnocchi deszkával a felület tovább finomítható. Forró vízben kifőzöm, késznek tekinthető, amint feljön a víz tetejére. Optimális esetben a gnocchival egy időben készül el a spenótos mártás. Ehhez kevés olivaolajon 3 gerezd, vékonyra szelt fokhagymát izzasztok, felöntöm 2 dl főzőtejszínnel, ha felforrt, hozzádobok 20 dkg friss spenótlevelet (ha nagyok, előbb szétszaggatom őket). Sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek rá. Amint a spenót összefonnyadt (max. 1-2 perc), hozzávegyítem a gnocchit, összeforgatom. Tálaláskor bőven reszelek rá parmezánt, borsozom. 

Spenótos gnocchi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése