Mi is az a tócsni (avagy lapcsánka)?
Ajándék őz állt a házhoz, újdonságra vágyva kreáltam össze
az alábbi receptet. A bevezetőben pusztán a köretre szeretnék kitérni. Ha csak
a magyar ragadványneveket nézzük (berét,
berhe, bodag, bramborák,
cicedli, cicege, enge-menge, görhöny,
harula, krumplibaba krumplimálé,
krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka,
lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya, rösztike,
tócsi, toksa) már zavarba ejtő bőséggel találkozunk. Persze nem hazai
leleményről van szó, az ételt Európa szerte készítik. Alapja a nyers, durvára
reszelt burgonya (ez csak részben igaz, hiszen az „igazi” rösztihez a krumplit
előfőzik) és a liszt, ettől kezdve csak a fantázia szab határt. Önálló
ételként, köretként is szerepelhet, gombával, tejföllel, tojással, almával,
zöldfűszerrel dúsítható. Mivel jelen felhasználása köret célú, a markáns vad-
és mártásízt hagytam érvényesülni, egyik alapváltozatát készítettem el.
Őzcomb tócsnival,
pikáns mártással
Az őzet hártyáitól
megfosztom (babra munka), alap páclébe helyezem. Erről megint megoszlanak a
vélemények, van, aki szerint tilos, mások szerint mindig kötelező. Én a combnál
használom, ha egyben készítem. A pácléhez a húst ellepő mennyiségű vizet
forralok, melybe egy-két sárga és fehérrépát, egy fej hagymát karikázok,
löttyintek bele egy kevés ecetet, dobok hozzá pár szem egész borsot és borókát,
két babérlevelet. Felforralom, ha kihűlt, a húst belehelyezem. Hűtőben
két-három napot érlelem, közben a húst megforgatom. Felhasználás előtt alaposan
leszárogatom, sózom, borsozom (akik nem rajonganak a száraz húsért, szalonnával
megtűzdelhetik, én most nem éltem vele). Zsírban pár perc alatt körbesütöm,
majd kiveszem. A zsiradékon két-két karikázott sárga- és fehérrépát, egy fej
karikázott hagymát pirítok. Húsostól tűzálló edénybe helyezem (jóféle vasat
használtam), felöntöm kb. 2 dl
vízzel, szórok rá kakukkfüvet, borókabogyót, babérlevelet. Sütőbe helyezem,
közepes hőfokon 2-2,5 órát készítem. A húst szeletelés előtt pihentetem, ez alatt
az edényben található hozzávalókat kis pohár tejföllel, 4-5 szem kapribogyóval
és kevés friss citromlével összeturmixolom. Erre az időre készült el célszerűen
a tócsni is.
Lepkepotyi
(kétszemélyes adag)
½ kg krumplit
hámozok, nagylyukú reszelőn legyalulom. Púpos evőkanál lisztet, egy egész
tojást vegyítek hozzá, sóval, borssal ízesítem. Összedolgozom, forró olajban
kis lepényeket sütök belőle. A masszát célszerű mihamarabb sütni, a reszelt
krumpli és a levegő kölcsönhatása előbb-utóbb csúnya színvilágot eredményez,
ezt nem érdemes megvárni…
A köret az őzhöz
remekül bevált, a pikáns mártás pedig szakít az ismert narancsos, áfonyás
verziókkal. Testesebb vörös dukál mellé, célszerűen nem lefekvés előtt fogyasztandó…
Őzcomb görhöllyel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése