2012. július 16., hétfő

Caprese – őrülten


A caprese a talján zászló színeiben pompázó frenetikus - bár talán picit elcsépelt - előétel (antipasto). Veséztem már a blogon, elkészítésének értelme csak nyáron van, napérlelte paradicsommal működik, alapvető a jó olaj és a bivalytejes mozzarella. Jobb, rosszabb változatait minden olaszos – vagy magát annak valló – étterem kínálja. Merészet gondolva a paradicsomot paradicsomvízre cseréltem, előre is elnézést az ortodoxoktól.

Caprese, paradicsomvízzel

A paradicsomvíz a gravitáción és az ozmózison alapuló képződmény. Nincs más tennivaló, mint 1 kg, lédús paradicsomot kockázni, textil pelenkába pakolni, csipet sót, barnacukrot dobni rá, majd fellógatni. 


Így lógatok én:-)

Egy éjszaka alatt kicsepeg a majdnem víztiszta lé, amit célszerű ismét átszűrni, így tényleg áttetsző folyadékot, a paradicsom kvintesszenciáját kapjuk. A tálalás szabadon választott, a lé tetejére néhány csepp olivaolaj, frissen őrölt bors kerül. Díszítőelem (elvégre caprese készül) a pálcikára tűzött bazsalikomlevél, paradicsom és mozzarella. A semleges kinézetű folyadék becsapós, a paradicsom ízvilág koncentráltan jelenik meg, tessék csepegtetni!!! 


Majdnem originál caprese:-)

Kétségkívül kevéssé kiadós, a kilónyi lédús paradicsomból kb. 2 dl nyerhető. De elkészültével majdnem molekuláris gasztronómusnak képzelhetjük magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése